LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

April doet wat ie wil en in mei komen er nog meer negatieve uurprijzen bij

April doet wat ie wil. Dit blijkt ook wel uit de ontwikkeling van de meeste energieprijzen. Tot halverwege de maand gingen de prijzen omhoog, de laatste twee weken tonen alle prijzen een (hard) dalende trend.


De ontwikkelingen in Oekraïne en in Gaza spelen een belangrijke rol. Het lijkt er echter wel op dat het teruglopen van de spanningen tussen Israël en Iran ,meer impact heeft dan de continue Russische aanvallen op de Oekraïense energiecentrales.


Wat een fors stijgende trend laat zien, is de ontwikkeling van het aantal uren met negatieve prijzen op de EPEX-Spot day-aheadmarkt. In januari telden we 13 uren met negatieve prijzen, in februari niet één uur met negatieve prijzen. In maart 17 uren met negatieve prijzen. Dus in de eerste drie maanden slechts 30 uren met negatieve prijzen. Maar in april… 62 uren met negatieve prijzen! Vandaag, 1 mei hebben we er alweer 7 bij en morgen 2 mei hebben we er ook 6. En dan moet de zomer nog beginnen.


Mocht je nu meer willen weten over energieprijzen, energiehandel, asset backed trading strategieën om geen last meer te hebben van negatieve uurprijzen of er zelfs aan te verdienen? Kom dan naar mijn workshop op de Solarplaza Summit op 27 mei dit jaar.


Omdat ik in de Advisory Board zit voor dit event, mag ik mijn volgers een korting aanbieden. De code hiervoor is NL24WEBINAR10.


Kortom: de energierapportage staat weer online en alle dynamische en interactieve grafieken vind je op https://profiteia.io/#/reports/outlook


Kolen

In de onderstaande grafieken zijn de ontwikkelingen weergegeven van de verschillende kolenprijzen, zoals forwardprijzen voor levering van hele jaren (linksboven), de maandsettlements (rechtsboven) en de ontwikkeling van de frontmonthprijs (onder), zeg maar de ontwikkeling van de spotprijs.

  • De Rotterdam Coal Futures zijn deze maand gedaald van ruim $ 117 per ton naar net iets meer dan $ 110 per ton. Ter vergelijking: we zijn het jaar gestart op net iets minder dan $ 94 per ton, dus we zitten momenteel nog wel met hogere prijzen.

  • De landen van de G7 hebben een akkoord gesloten over het sluiten van kolencentrales in ‘de eerste helft van het volgende decennium’. Het jaartal dat hierbij is genoemd, is 2036. Zie hiervoor ook de link onder ‘Nieuws’.


Gas

In de onderstaande grafieken zijn de ontwikkelingen weergegeven van de verschillende gasprijzen, zoals forwardprijzen voor levering van hele jaren (linksboven) en de ontwikkeling van de frontmonthprijs (rechtsboven). Daaronder zie je de ontwikkeling van de Nederlandse gasvoorraad (midden links) en het binnenlands gasverbruik (midden rechts) en daaronder de wereldwijde gasprijzen (linksonder) omgerekend naar Euro per MWh en de ontwikkeling van de TTF (Europa), de JKM-marker (Azië) en de Henry Hub (Verenigde Staten) (rechtsonder).

Temperaturen lopen (eindelijk) op en we hebben redelijk wat wind gehad. Ook zijn de spanningen tussen Israël en Iran wat afgenomen.


  • De frontmonthprijs is deze maand ongeveer gelijk geeindigd als waarop deze is begonnen: net onder de € 28 per MWh. Intramonth heeft de prijs echter wel een piek bereikt van ruim € 33 per MWh. In nog geen twee weken tijd, is de gasprijs dus wel 15% gedaald.

  • De gasvoorraden zijn nog steeds op bijna historische hoogten voor de tijd van het jaar.

  • Er wordt voor komende zomer zelfs een overschot aan LNG verwacht. Zie daarvoor ook de link bij ‘Nieuws’.


Emissierechten

In de onderstaande grafieken zijn de ontwikkelingen weergegeven van de verschillende prijzen voor emissierechten, zoals forwardprijzen voor levering van hele jaren (linksboven), de maandsettlements (rechtsboven) en de ontwikkeling van de frontmonthprijs (onder), zeg maar de ontwikkeling van de spotprijs. 

De prijs voor emissierechten volgen een gelijksoortige trend als de gasmarkt met een prijsstijging sinds het eind van februari.  Waar de gas en kolenprijzen deze laatste twee weken zijn gedaald, zien we de prijs voor emissierechten gelukkig wel verder oplopen. We begonnen de maand met een prijs van bijna  € 62 per ton en we eindigen de maand met een prijs van bijna € 69 per ton. Winst voor het milieu.

 

Elektriciteit

In de onderstaande grafieken zijn de ontwikkelingen weergegeven van de verschillende elektriciteitsprijzen, zoals forwardprijzen voor levering van hele jaren (linksboven) en de ontwikkeling van de maandsettlements (rechtsboven). Daaronder zie je de ontwikkeling van de EPEX-Spot day-aheadprijs (links) en de ontwikkeling van de verrekenprijzen onbalans (rechts).

Door de hoge correlatie met de gasprijs, vertoont de elektriciteitsprijs op de forwardmarkten dezelfde beweging als de gasprijs. Kijken we naar de gemiddelde day-aheadprijs, dan zien we ook daar een duidelijke correlatie met de ontwikkeling van de spotprijs voor gas.


Kijken we echter naar de uurprijzen elektriciteit, dan zien we dat de invloed van zonne- en windenergie almaar groter wordt.

In de eerste twee dagen van mei, hebben we nu al 13 uren met negatieve prijzen waardoor we dit jaar al op 105(!) uren met negatieve uren zitten.

 

Balancering

Onderstaande grafieken tonen (boven) de maandelijkse capaciteitsvergoedingen (van links naar rechts) FCR en aFRR en mFRRda op- en afregelen op basis van 1 MW.

Daaronder zie je de activeringsvergoedingen per MWh, de spreads op de day-ahead, intraday en passieve onbalans en de relatieve verdeling van de vier regeltoestanden.

Dankzij de toename van het aantal zonuren, zien we de FCR-vergoeding nu oplopen, vooral in de uurblokken dat de zon veel schijnt (12:00 – 16:00).


De aFRR-capaciteitsvergoeding op- en afregelen zitten nog steeds op maar 60% van het niveau van vorig jaar. Alleen noodvermogen opregelen doet het momenteel relatief goed in vergelijking met vorig jaar.


Nieuws

Sluiten kolencentrales


Overschot LNGFSFE als aanjager en smeerolie


Solarplaza Summit 27 mei 2024

886 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page