LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page
Foto van schrijverJan Willem Zwang

Batterijen worden steeds meer geld waard

Eind november gaf ik al een inkijkje in de ontwikkeling van de vergoedingen voor regelvermogen. De vergoedingen op de FCR en FRR zijn dit jaar flink opgelopen, net als de uurprijzen op de EPEX-Spot Day-Ahead markt. Dit is goed nieuws voor investeerders in batterijen. Dankzij de hoge vergoedingen op de FCR en de FRR verdient een batterij zich sneller terug.


In de afbeelding is de ontwikkeling van de spread, het verschil tussen de laagste en de hoogste uurprijs, op de EPEX-Spot Day-Ahead te zien. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen de uren 0 tot en met 11 (dus vanaf middernacht tot 12.00 's middags) en de uren 12 tot en met 23 (dus vanaf 12.00 's middags tot middernacht).

In de grafiek is duidelijk te zien dat de spreads hard zijn gestegen. In 2020 was de spread in de eerste helft van de dag gemiddeld 21,63 euro per MWh en in de tweede helft van de dag 25,35 euro per MWh. In 2021 zijn deze spreads gestegen naar respectievelijk 53,33 en 62,93 euro per MWh. Voor beide dagdelen zijn de spreads dus ruim verdubbeld. Sinds oktober zijn de spreads op beide dagdelen zelfs ruim boven de 100 euro per MWh.


Met de prijsniveaus van dit kwartaal loont het al om een batterij enkel in te zetten op de EPEX-Spot Day-Ahead spread. Het projectrendement, berekend over een looptijd van tien jaar, komt met de huidige prijsniveaus voor batterijen van 1 MW met 2,2 MWh opslag en rekening houdend met 8% conversieverlies boven de 15% uit.

Maar: dat is met de spreads van dit kwartaal. Kijken we naar de gemiddelde spreads over de gehele jaren 2020 en 2021, dan is het projectrendement negatief wanneer de batterij enkel op de EPEX-Spot wordt ingezet.


Hoe je een batterij te gelde maakt, is afhankelijk van de situatie. Wanneer een batterij enkel wordt ingezet om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de eigenaar en niet gekoppeld is aan een ander asset zoals een verbruiker of een wind- of zonnepark, zal de batterij volledig op de aFRR worden ingezet.

Wanneer een batterij wordt ingezet om zoveel mogelijk duurzaam opgewekte elektriciteit te benutten, bijvoorbeeld van zonnepanelen op het eigen dak, moet worden gekeken naar een combinatie van contractuele lever- en terugleverprijzen en (eventueel) vermeden transportkosten.


Afhankelijk van de dimensionering van de batterij met betrekking tot vermogen en capaciteit en een eventuele koppeling met andere assets, kan deze op verschillende markten worden ingezet. Het verdienmodel en het rendement op de investering verschilt dus per situatie.


1.864 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page