LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page
Foto van schrijverJan Willem Zwang

De vinger op de zere plek…

Corné van Zeijl legt in zijn column ‘Gasexplosie’ voor Het Financieele Dagblad zijn vinger op de zere plek.


Partijen die hun gasverbruik al (voor langere tijd) hebben ingekocht, hebben namelijk een waardevol contract. Omdat de huidige gasprijs veel hoger is dan de prijs waarvoor is ingekocht, zijn deze contracten ‘ in the money’. Voorbeeld: stel een bedrijf met een verbruik van 1.000.000 m3 gas heeft een contract waarbij het gas wordt geleverd tegen 17 euro per MWh (ongeveer 17 cent per m3 en zonder energiebelasting en opslag duurzame energie). Dat gas is op nu 68,50 euro per MWh waard. Wanneer dit bedrijf zijn positie nu verkoopt, kan het ongeveer een half miljoen euro verdienen. Het bedrijf is het gas dan wel kwijt en moet dan of niets verbruiken of erop gokken dat het binnenkort voor een lagere prijs kan inkopen dan die 68,50 per MWh waardoor er toch nog wat winst overblijft.


Stel nu dat een energiebedrijf 100.000 huishoudens als klant heeft met een gemiddeld gebruik van 1.500 m3 gas per jaar tegen een prijs van 20 euro per MWh. En stel dat dit energiebedrijf pas 65% van haar positie heeft ingedekt tegen 15 euro per MWh. Het energiebedrijf heeft dan al bijna 5 miljoen euro marge verzekerd. De overige 35% (iets meer dan 50 miljoen m3 gas) moet heeft het energiebedrijf dus ook al verkocht, maar moet het energiebedrijf nog inkopen. Tegen de huidige prijzen levert dat een verlies op van ongeveer 28 miljoen euro.


Wanneer het energiebedrijf hierdoor failliet gaat, komt er een curator. Die kijkt als eerste naar de waarde van de bezittingen. Hij vindt een inkoopcontract voor een kleine 100 miljoen m3 gas (100.000 huishoudens x 1.500 m3 gas gemiddeld x 65%) tegen een inkoopprijs van 15 euro per MWh. Met de huidige prijzen is dit contract ongeveer 50 miljoen euro waard. De curator verkoopt dit contract aan de hoogste bieder om zoveel mogelijk schulden af te lossen. De klanten van het energiebedrijf worden vervolgens door de ACM verdeeld over de andere energiebedrijven. Die klanten krijgen een nieuw contract op basis van de huidige gas- en elektriciteitsprijzen. De klanten zijn dus de sigaar.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page