LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Energierapportage eerste kwartaal 2022

De energiemarkt blijft volop in beweging. De oorlog die Rusland is begonnen, trekt diepe sporen. Begin deze maand publiceerde het FD een artikel waarvan werd gemeld dat de financiële schade voor bedrijven circa € 22 miljard bedraagt.


Hans Grunfeld, de voorzitter van VEMW, had het bij BNR over ‘onherstelbare schade’ voor de industrie en roept het kabinet op het gasveld in Slochteren te heropenen en volle bak gas te winning. Vanwege ‘leveringszekerheid’. Onzin: het gaat hem puur om de poen. Het heropenen van het Groninger gasveld leidt direct tot een daling van de gasprijs maar voor de leveringszekerheid hoeven we het niet te doen. Op dit moment hebben we namelijk twee keer zoveel gas in de voorraden zitten als in dezelfde periode in 2018. Alleen was de gasprijs toen vijf keer zo laag en hoorde je er niemand over. Hans, en wellicht de leden van VEMW, gaan hierbij volledig voorbij aan de onherstelbare schade die in Groningen al is, en dan weer wordt, aangericht. Je vindt het interview hier.


Het is een bijzondere periode. Energiebedrijven presenteren enorme winsten maar niet eerder was de energiearmoede onder huishoudens zo aanwezig. Installatiebedrijven maken overuren; zonnepanelen en warmtepompen zijn niet aan te slepen.


Ik mocht deze week in mijn eigen dorp een presentatie geven op een bijeenkomst van Zon op Woudenberg. Hoe zijn we hier (op deze prijsniveaus) gekomen en wat kunnen wij zelf, als bewoners doen? Ik heb de aanwezigen met berekeningen laten zien dat de investeringen die ik heb gedaan (zonnepanelen, warmtepomp, laadpaal & EV) zich ruimschoots terugverdienen. Op basis van mijn huidige contractprijzen voor elektriciteit en gas (€ 0,30 per kWh en € 0,79 per m3) Ik heb hen ook de impact laten zien van de huidige prijzen (€ 0,54 per kWh en € 2,25 per m3) op mijn terugverdientijden. De eerste drie maanden van 2022 heb ik op basis van de huidige prijzen bijna € 2.000,- bespaard, dus net geen € 700,- per maand gemiddeld. Energie besparen en verduurzamen van je energiehuishouding loont. Voor particulieren, maar ook voor bedrijven.


In deze energierapportage vind je de prijsontwikkelingen van gas, kolen, emissierechten en elektriciteit. Forward, maar ook spot. En ook de onbalans en de vergoedingen voor regelcapaciteit op de onbalansmarkt.


Je kunt de energierapportage hier downloaden.

Stratergy energierapportage 2022-Q1
.pdf
Download PDF • 1.25MB

326 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page