De markt is onvoorspelbaar.
De explosies bij Nord Stream 1 en 2 zorgden ervoor dat de gasprijs 20% omhoog sprong maar het nieuws dat Gazprom geen gas aan Italië meer levert, had geen effect. Sterker nog: de front month prijs ging vanochtend met circa 5% omlaag.
Afgelopen maand zijn alle prijzen, spot en forward gedaald. Gas maar ook kolen, emissierechten en daardoor uiteraard ook elektriciteit. De load (het netto verbuik) die ENTSO-E rapporteert, was in september fors lager dan in augustus. Zo ook de productie uit kolencentrales maar ook die van kerncentrales in Frankrijk en waterkracht in Noorwegen. Vooral dit laatste biedt hoop: wanneer de waterstanden stijgen en Frankrijk zijn kerncentrales eindelijk weer eens op orde heeft, kan de elektriciteitsprijs in theorie verder omlaag.
Ik zeg in theorie, want in praktijk gebeuren nu eenmaal vreemde zaken.
Wat is er dan zo vreemd? Ik vind het heel vreemd dat de gasforwards op maandbasis een sterk dalende trend laten zien voor de komende twee jaar. Dit terwijl we op basis van de huidige omstandigheden niet in staat zijn de gasvoorraden op niveau te krijgen voor de winter 2023-2024. En al helemaal niet wanneer we een (of twee) strenge winter(s) krijgen. Zelfs niet wanneer we in een recessie geraken.
De geschiedenis herhaalt zich maar resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst.
De geschiedenis herhaalt zich? Jazeker: in 2012 begon Gazprom ook met marktmanipulatie en vervolgens viel Putin de Krim binnen.
Wat hebben we daar ook alweer aan gedaan? Iets met een ezel en een steen.
Het zijn bijzondere tijden. Hoe bijzonder kun je lezen in de energiemaandrapportage. Deze kun je hieronder downloaden.
Comments