LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Help! De energieprijzen dalen. Wat nu? De SDE-crisis dient zich aan.


Op dit moment is iedereen in rep en roer over de hoge energieprijzen. Maar wat als de energieprijzen straks dalen? Veel producenten van duurzame energie kunnen dan stevig in de problemen komen. Aan de hand van een fictief voorbeeld probeer ik het probleem te duiden dat kan ontstaan.


Ruim een miljoen te veel

Stel je hebt een zonnepark van 37 MWp. In het najaar van 2018 heb je SDE+ aangevraagd en toegekend gekregen. Basisbedrag € 99,- per MWh en basisenergieprijs € 22,- per MWh. Je krijgt dus maximaal € 77,- per MWh subsidie, 15 jaar lang en met een maximaal energetisch rendement van 950 kWh per kWp.


RVO betaalt maandelijks een voorschot uit. Dit voorschot wordt bepaald door het voorlopige correctiebedrag voor dat jaar (in 2021 is het voorlopige correctiebedrag € 27,- per MWh) af te trekken van het vaste basisbedrag (€ 99,- per MWh) en te vermenigvuldigen met 950 kWh/kWp. Voor de zekerheid keert RVO slechts 80% uit als voorschot. Voor dit betreffende zonnepark betekent dit dat RVO maandelijks € 168.720,- subsidievoorschot uitkeert ( ((37 MW x 950 kWh/kWp) x (99 - 27)) / 12 x 80%).


Op dit moment zijn de marktprijzen echter veel hoger dan het voorlopige correctiebedrag van € 27,- per MWh. Wanneer ik de berekeningsmethodiek aanhoud van RVO, dan kom ik nu uit op een correctiebedrag van € 70,10 per MWh. Hierbij heb ik gerekend met de EPEX-Spot Day-Ahead-prijzen tot en met 3 oktober 2021 en met de onbalansprijzen tot en met 30 september 2021 (de definitieve onbalansprijzen worden altijd pas later gepubliceerd). Ik heb vervolgens de gemiddelde prijzen tot en met publicatie gebruikt voor de resterende periode van het jaar. Ik heb deze prijzen in het model gezet dat RVO gebruikt om de definitieve correctiebedragen te berekenen.


Op basis van dit hogere correctiebedrag zou de de rechtmatige subsidie dit jaar “slechts” € 1.015.835,-zijn. Op dit moment keert RVO het voorgenoemde voorschot uit, waardoor de eigenaar van dit zonnepark op basis van het hele jaar € 2.024.640,- ontvangt. Ruim een miljoen te veel dus.


Verwachtingen

De verwachting is dat de elektriciteitsprijzen voorlopig hoog blijven. De kans is daarom groot dat het voorlopige correctiebedrag voor 2022 veel hoger zal zijn dan de € 27,- per MWh die voor 2021 geldt. Stel dat het voorlopig correctiebedrag voor 2022 wordt vastgesteld op € 70,- per MWh.

De eigenaar van dit zonnepark krijgt normaal gesproken maandelijks dan (37 x 950 x (99-70) x 80%) / 12 = € 67.957,- uitgekeerd. Echter: er wordt dit jaar zoveel aan voorschotten uitgekeerd dat volgend jaar geen enkele euro wordt betaald. Wanneer je namelijk de te veel betaalde SDE in 2021 deelt door twaalf, dan is de maandelijkse inhouding om het verschil ‘terug te betalen’ ruim € 87.000,- per maand en dat is ruim € 20.000,- meer dan het nieuw berekende voorschot.


Om de eigenaar van dit zonnepark niet in de problemen te laten komen, moet de elektriciteitsprijs dus verder stijgen. Maar wat nu als de elektriciteitsprijs vanaf maart daalt? Het blijkt een milde winter te zijn geweest, gas uit Rusland komt weer op gang en de markt ontspant. De elektriciteitsprijs daalt vanaf eind maart naar zo’n € 50,- per MWh en we krijgen een goede zomer. Zonuren worden steeds minder waard, en bij een gemiddelde prijs van € 50,- per MWh en een goede zomer zijn de zonuren maar zo’n € 41,- per MWh waard. In dit geval moet de zonneparkeigenaar dus niet alleen nog ongeveer € 240.000,- terugbetalen aan te veel ontvangen SDE, hij krijgt ook maar een krap een miljoen binnen dat jaar vanuit de verkoop van zijn zonne-energie.

Met een investering van 26 miljoen euro voor het park en een financiering van 15 jaar op 85% van de investering tegen 1,5%, bedraagt de maandelijkse financieringslast ongeveer € 138.000,-.


SDE-crisis

Het is van groot belang dat de eigenaar van dit zonnepark de SDE-gelden parkeert die hij dit jaar te veel ontvangt. Hiermee kan hij hopelijk alsnog rente en aflossing betalen aan zijn financiers. Doet hij dit niet, dan zal de eigenaar van dit zonnepark om tafel moeten met zijn bank om liquiditeitsproblemen te voorkomen. Op het moment dat alle zonneparkeigenaren tegelijkertijd bij hun bank aankloppen, kan zomaar een ander probleem ontstaan. De SDE-crisis is dan een feit, want dit scenario kan van toepassing zijn op alle met SDE gefinancierde duurzame energieproductiemiddelen.


Regeren is vooruitzien. Net als cashmanagement.

87 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page