LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Meer kolen verbranden leidt niet tot lagere elektriciteitsprijzen

Ik moest even een pakkende titel bedenken voor het feit dat de energierapportage over het eerste halfjaar van 2022 gedownload kan worden. Nu was het doel van Klimaatminister Jetten ook niet om de elektriciteitsprijs omlaag te krijgen toen ie plots bekendmaakte dat kolencentrales weer volle bak mogen stoken. Zijn doel is gas te sparen om daarmee de winter door te komen.


In deze energierapportage vind je informatie over de ontwikkeling van de gas-, kolen-, CO2-, elektriciteits- en onbalansprijzen en over de capaciteitsvergoedingen voor flexibiliteit.


Je krijgt inzicht in de gastoevoer door Nord Stream 1 (die zit nog maar op 1/3e). Je kunt het Nationaal Crisisplan Gas downloaden.

Je leest onder andere dat we nauwelijks minder zijn gaan kolenstoken ondanks die productiebeperking van 35%. De elektriciteitsproductie door kolencentrales was dit eerste halfjaar al hoger dan het eerste halfjaar van 2021.


Ook lees je over het feit dat partijen sinds eind 2020 massaal inspelen op de passieve onbalans, onder andere door toepassen van curtailment op zon- en windparken, waardoor het landelijke elektriciteitsnet steeds vaker in regelstatus 2 belandt. Dit betekent dat TenneT binnen een tijdsperiode zowel moet op- als afregelen waardoor de onbalanskosten steeds verder oplopen.

Je vindt al deze informatie en meer in de energierapportage. Die kun je hier downloaden.


Stratergy energierapportage eerste halfjaar 2022
.pdf
Download PDF • 1.53MB
333 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page