LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Handboek verdienmodellen batterij gratis downloaden

Met voldoende begrip van de elektriciteitsmarkt én de balanceringsmarkt kun je met een batterij altijd geld verdienen. Af en toe niet voldoende om de batterij terug te verdienen maar vaak ruim voldoende om een mooi rendement op de investering te maken.


Ik heb de afgelopen jaren aan veel batterijprojecten mogen rekenen, denken en werken. Door de recente ontwikkelingen op de energiemarkt is het nu steeds interessanter een batterij te exploiteren. Sterker nog: wanneer je het goed doet, kun je een batterij binnen vier jaar terugverdienen. Maar dan moet je het wel goed doen.


Doordat ik veel van mijn bevindingen post op LinkedIn, krijg ik veel vragen over het exploiteren van batterijen. Het valt me hierbij op dat veel mensen en organisaties iets met batterijen willen gaan doen zonder (voldoende) inhoudelijke kennis van de markt. Omdat de markt voor buitenstaanders best complex is, kost het meestal veel tijd "alles" (dit is sowieso onmogelijk) uit te leggen.


Ik vind dit zonde van de (lees: mijn) tijd. Daarom heb ik besloten een handboek te schrijven. Een handboek dat je gelezen moet hebben voordat je mij vraagt met je mee te denken. Want dat scheelt ons allebei heel veel tijd.


Een handboek dat zich richt op de exploitatie van batterijen. Een handboek dat zich richt op de markten waarin je actief kunt zijn met je batterij en ingaat op die markten. Geen handboek dat zich richt op de techniek, maar wel op de vereisten die aan een batterij worden gesteld om in een markt actief te zijn.


Het handboek heeft ook heel veel linkjes naar documenten op websites van anderen, zoals TenneT en Entso-e en nog vele anderen. Vaak verwijs ik daar ook naar.


Mijn meelezer bij TenneT vind het een 'uiterst boeiend stuk'. Hopelijk vind jij dat ook.


Je kunt het handboek hier downloaden.


Handboek verdienmodellen batterij
.pdf
Download PDF • 2.43MB8.232 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page