LI-62B01EBEECF13 Een doorbraak in transparantie: Eneco leidt met helder beleid voor terugleverkosten LI-62B01EBEECF13
top of page

Een doorbraak in transparantie: Eneco leidt met helder beleid voor terugleverkosten

Bijgewerkt op: 1 mei

Door de bomen het bos weer gaan zien, maar één zwaluw maakt nog geen zomer.


Kortom: er is eindelijk een energieleverancier die duidelijk laat weten hoe het zit met terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen. Hopelijk gaan anderen nu snel volgen.


Ik schreef er eerder al een column over in februari dit jaar: ontwar de terugleverchaos: op weg naar een transparante terugleverheffing.


Mijn pleidooi was: geen gedoe met staffels, geen hoger vastrecht, geen trucjes met hogere gasprijzen of cashbacks. Gewoon duidelijkheid: dit krijg ik voor mijn teruggeleverde zonne-energie, dit betaal ik aan kosten.


Eneco is de eerste die de handschoen heeft opgepakt met hun nieuwe contract dat 1 juni in gaat voor hun bestaande klanten die een variabele prijs hebben (drie maanden vaste prijs). Voor de klanten die 1 juli op de rol staan, kunnen de prijzen anders zijn maar de methodiek blijft gelijk.


De propositie van Eneco: er wordt niet meer gesocialiseerd. De afnameprijs is hierdoor voor alle klanten lager, de kosten die zonnepanelen veroorzaken, worden alleen in rekening gebracht bij klanten met zonnepanelen.


Het persbericht dat Eneco vandaag heeft verstuurd, meldt het volgende:


‘Vanaf juni 2024 gaan klanten van Eneco met een variabel stroomcontract en zonnepanelen betalen voor de kosten van het terugleveren van elektriciteit. De terugleverkosten zijn vastgesteld op 11,5 cent per kilowattuur (kWh) aan stroom die wordt teruggeleverd aan het net.


Aangezien de terugleverkosten geen onderdeel meer uitmaken van het stroomtarief, is straks ruim driekwart van de Eneco klanten financieel voordeliger uit. Het gaat om klanten die geen of een beperkt aantal zonnepanelen hebben. Daarnaast geldt voor klanten die terugleverkosten gaan betalen, dat zij dit alleen doen voor de daadwerkelijk teruggeleverde kWh. Hoe meer zelfopgewekte stroom klanten direct verbruiken, hoe minder terugleverkosten worden berekend.


Voor de stroom die klanten met zonnepanelen meer terugleveren dan verbruiken op jaarbasis, blijven zij natuurlijk een terugleververgoeding ontvangen. Deze bedraagt 14,5 cent per kWh voor klanten die vanaf juni te maken krijgen met een tariefswijziging.’


Slaan we hem helemaal plat, dan gaan klanten met het variabel stroomcontract vanaf 1 juli ongeveer 25 cent per kWh betalen voor het afnemen van elektriciteit en krijgen klanten die terugleveren per saldo 3 cent per kWh (14,5 min 11,5) voor iedere kWh die ze terugleveren.


Geen vetpot, wel duidelijk. En: hoe meer zonne-energie je direct verbruikt, hoe groter je voordeel is. Kun je alvast oefenen voor wanneer salderen wel is afgeschaft.


Om te vergelijken of Eneco echt goedkoper is dan andere aanbieders, ben ik op gaslicht.com gaan vergelijken tussen Eneco, Budget Thuis, Greenchoice en Mega omdat dit de weinigen zijn die vergelijkbare afsluitbare contracten aanbieden via Gaslicht.com.


Dat was niet eenvoudig: op Gaslicht zie je wel dat het om variabelen tarieven gaat, maar niet hoe lang de tarieven vast zijn binnen die variabele periode.


Ik ben uitgegaan van de volgende aannames:

  • Verbruik 3.000 kWh; en

  • Verbruik gas 1.000 m3.


Dus in eerste instantie een vergelijking zónder zonnepanelen.


Voor de vergelijking met zonnepanelen, ben ik uitgegaan van 2.500 kWh productie waarvan 35% direct wordt verbruikt en de rest teruggeleverd én van een situatie met 3.500 kWh waarvan ook 35% direct wordt verbruikt.


De uitkomsten zie je hieronder.



Hierbij moet worden opgemerkt dat ik op de website van Gaslicht.com bij Mega niets heb kunnen vinden over eventuele terugleverkosten.


De berekeningen kun je hier downloaden.


vergelijking eneco terugleveren
.xlsx
Download XLSX • 15KB

In geen van de scenario's is Eneco de duurste. Zonder zonnepanelen scoort Eneco zelfs heel goed. Dit is vooral te danken aan het feit dat de kosten van zonnepanelen niet meer worden gesocialiseerd maar terecht komen waar ze horen: bij de eigenaren van de zonnepanelen.


Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zeker weet of Greenchoice en Mega met zonnepanelen niet veel duurder zijn dan hier gepresenteerd.


Op basis van de informatie op Gaslicht.com heeft het me veel te veel tijd gekost om de kosten zonder en met zonnepanelen te berekenen en dit raakt meteen het probleem: het is niet duidelijk genoeg en je zoekt je het ongans als je wilt weten of er überhaupt terugleverheffingen in rekening worden gebracht en zo ja, hoe. Want bij Greenchoice bleek het vastrecht hoger te zijn met zonnepanelen en daar kom je alleen achter door met en zonder zonnepanelen op te vragen.


In ieder geval is de eerste kogel door de kerk en heeft Eneco het voortouw genomen naar een meer transparante en daardoor beter vergelijkbare terugleverheffing.


Nu de rest nog!

1.715 weergaven2 opmerkingen
bottom of page