LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Het is weer voorbij die 'mooie' zomer

Wat een gekke zomer! Dachten we vooraf last te krijgen van droogte en daardoor hoge elektriciteitsprijzen, kregen we een stortvloed aan regen over ons heen. Hadden we alsnog hoge(re) prijzen maar nu door het gebrek aan zon (en droogte). En door de stakingsdreigingen in Australië natuurlijk.


Natuurlijk? Ja, natuurlijk.


Wen er maar aan: door het wegvallen van het Russisch pijpleidinggas richting Europa is onze energievoorziening nog meer een mondiaal spel geworden. Winters in Azië, aantrekken economie China, branden LNG-terminals Verenigde Staten of mogelijke stakingen in Australië: het is allemaal veel belangrijker geworden.


Des te meer reden minder afhankelijk te worden van fossiele energie en meer zelfvoorzienend te worden.


Toch? Of laten we ons gekmaken door heffingen voor huishoudens die zonne-energie invoeden op het net?


Nee toch zeker. Daar kun je namelijk zoveel aan doen. De makkelijkste manier is natuurlijk je zonnepanelen (deels) uitzetten wanneer je meer produceert dan je verbruikt. De slimste en meest lucratieve manier is je zonne-energie zoveel mogelijk direct verbruiken wanneer deze wordt opgewekt. Je kunt de zonne-energie ook opslaan. In je elektrische auto of thuisbatterij maar ook in je boilervat wanneer je een warmtepomp hebt.


De Vandebron-heffing is een logische en gedurfde reactie op een falend overheidsbeleid.


Falend?? Zonne-energie is hartstikke goed voor ons milieu en klimaat! Klopt. Alleen gaan we er niet goed mee om.


Mijn moeder zei altijd: alles waar te voor staat, is niet goed. Behalve tevreden. Teveel zonne-energie (op gezette tijden) is niet goed. Daar moeten we iets mee.


Nu worden met regelmaat de netten overbelast, slaan omvormers af (automatisch) en zijn prijzen en dus opbrengsten van zonne-energie negatief. Teveel zonne-energie heeft ook impact op de onbalans en onbalansprijzen en salderen wordt voor energiebedrijven simpelweg onbetaalbaar wanneer overtollige zonne-energie met negatieve waarde in de zomer moet worden weggestreept tegen dure, gasgestookt energie in de winter.


Zo. We zijn er weer 😉


En dus staat de energierapportage weer online en die kun je hieronder downloaden.


Stratergy energierapportage zomer 2023
.pdf
Download PDF • 1.33MB

735 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page