LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Nord Stream langer dicht, gasvoorraad echt 80%?

"De Nord Stream 1-gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland blijft langer dicht dan gepland. Eigenaar Gazprom, een Russisch staatsbedrijf, spreekt van een technisch probleem. In Europa beschuldigen politici Moskou ervan de pijpleiding in te zetten als politiek pressiemiddel.


Gazprom kondigde eerder deze maand al aan dat er onderhoud aan Nord Stream 1 moest worden gepleegd. Dat onderhoud zou van 31 augustus tot 2 september duren, maar vrijdag meldt het staatsbedrijf ineens een technisch probleem."


Zowel de NOS als NU.nl melden dit vanavond. Het volledige artikel van NU.nl hierover vind je hier. Het artikel van de NOS vind je hier.


Wat is het probleem? We zitten al op 80%. Toch?

Afgelopen week werd gemeld dat de EU haar gasvoorraden eerder dan verwacht op 80% heeft gebracht. Als gevolg hiervan daalde de gasprijs in 4 dagen tijd met bijna 40%. Wat dit vooral aantoont, is dat de markt heel erg nerveus is. Wanneer iets verder wordt gekeken dan het percentage van 80%, zien we dat de EU slechts 22% van haar jaarverbruik op dit moment in voorraad heeft.

Komen we met deze 22% de komende winter door? Waarschijnlijk wel. Dit is vooral te danken aan het feit dat veel grootverbruikers nu hun fabrieken stilleggen, zoals Yara in Sluiskil.


Maar dan? Gaat een maximumprijs voor pijpleidinggas uit Rusland Europa helpen wanneer er geen gas meer komt uit Rusland? Hoe waarschijnlijk is het dan dat de gasprijs omlaag gaat?


Inzicht in de energiemarkt is van groot belang. Wanneer we kijken naar de mondiale gasprijzen, dan zien we dat wij (de EU) als grootgasverbruikers vooral in concurrentie zijn met de andere grootgasverbruikers China, Japan en Zuid-Korea.


Meer weten over de huidige situatie in de energiemarkt? Lees dan de Stratergy energierapportage van deze maand. Je kunt hem hieronder downloaden.

Stratergy energierapportage 2022-08
.pdf
Download PDF • 1.19MB

810 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page