LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Powerplay Putin mislukt, LNG is here to stay

De energiemaandrapportage van Stratergy staat weer online en kun je hieronder downloaden.


In de rapportage vind je de prijsontwikkelingen van gas, kolen, emissierechten en elektriciteit, zowel spot als forward. Opvallend: gas en elektriciteit dalen verder terwijl kolen en emissierechten juist oplopen. Maar daarover meer in de rapportage.


In de rapportage gaan we vooral in op LNG en het spel dat daarmee wordt gespeeld. Wist je dat Rusland in februari nog steeds de tweede leverancier van gas naar Europa is? Achter de Verenigde Staten maar voor Qatar? We hebben het dan wel over vloeibaar gas, LNG dus. We hebben 1,4 miljoen ton LNG geïmporteerd uit Rusland in februari. Met 4,4 miljoen ton steekt Amerika daar met kop en schouders bovenuit. En dat wordt nog veel meer de komende jaren.


De Verenigde Staten gaan de komende jaren hun exportcapaciteit fors uitbreiden. Net als 17 andere landen. In totaal gaat het om 81 projecten waarvan 59 nieuw en 22 uitbreiding zijn. In totaal gaat het om 18 landen die samen 493 miljoen ton per jaar kunnen exporteren.


De VS zijn de grootste met 231,3 miljoen ton per jaar. Daarna volgen Rusland en Qatar met respectievelijk 55 en 48 miljoen ton per jaar.


Rusland timmert dus aardig aan de weg om hun export van pijpleidinggas naar Europa te vervangen met LNG-export.


Stratergy energierapportage 2023-02
.pdf
Download PDF • 1.39MB422 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page