LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Stratergy energierapportage februari 2022

De energierapportage over de maand februari staat online.


De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor veel spanningen. De energiemarkten hebben daar flink last van óf profiteren er juist volop van.


Dit is maar net welk perspectief je hanteert. Zonne-energieproducenten verdienen deze dagen bakken met geld nu de zon flink schijnt en de prijzen niet eerder zo hoog zijn geweest. Hier tegenover staan consumenten en bedrijven die recent ervoor hebben gekozen op basis van uurprijzen in te kopen. Zij betalen nu hoofdprijzen voor de stroom die ze gebruiken.


In de eerdere energierapportages laten we data zien per maandeinde. In deze rapportage laten we zoveel mogelijk ook data zien van de eerste dagen van maart. De reden hiervoor is dat, op de prijzen van emissierechten na, de afgelopen dagen de prijzen enorme stijgingen laten zien, mede als gevolg van het op gevechtsgereedmaken van de nucleaire wapens door Rusland.


Als gevolg van de oorlog zijn de prijzen voor gas en kolen de afgelopen dagen soms meer dan verdubbeld. De elektriciteitsprijzen ook, dit ondanks de daling van de prijzen voor emissierechten.


Als gevolg van deze extreme volatiliteit, is het nauwelijks meer mogelijk een ‘normaal’ energiecontract af te sluiten. Alleen variabele contracten worden nog aangeboden door de grote energiebedrijven. RTL Nieuws kopte deze week dat de prijzen hiervan waarschijnlijk tussendoor al worden verhoogd in plaats van per 1 juli wat nomaliter de gang van zaken is. Voor nog meer huishoudens ligt energiearmoede op de loer. Deze maand zullen we waarschijnlijk ook weer lezen dat industrieën worden stilgelegd als gevolg van de hoge energieprijzen.


Hoe zuur het ook is, de hoge energieprijzen bieden tegelijkertijd enorme kansen. Verduurzamen van de energiehuishouding voor consumenten en organisaties is financieel gezien niet eerder zo interessant geweest.


Stratergy energierapportage 2022-02
.pdf
Download PDF • 1.09MB

295 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page