LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Stratergy energierapportage januari 2022

Komen we in rustiger vaarwater? Wie weet. De spotprijzen voor elektriciteit en gas zijn in januari flink gedaald ten opzichte december maar kolen en emissierechten zijn duurder geworden. Op forwardbasis is alleen gas iets goedkoper geworden, de overige commodities zijn juist in prijs gestegen.


De volatiliteit blijft onverminderd hoog. De vraag naar flexibiliteit en regelvermogen ook. Bij een optimale biedingsstrategie had een batterij-eigenaar op de regelmarkten tussen 1 februari 2021 en 31 januari 2022 de volgende capaciteitsvergoedingen kunnen binnenhalen.

  1. aFRRup € 285.659

  2. aFRRdown € 214.170

  3. FCR € 182.352

Het betreft hier enkel de opbrengsten vanuit de capaciteitsvergoedingen. Er is geen rekening gehouden met transportkosten of kosten van laden en opbrengsten ontladen. De verdiensten geven wel aan dat regelvermogen op dit moment veel geld waard is.


Het is dan ook niet vreemd dat Enexis momenteel 1,3 GW aan batterijprojecten in haar netgebied in beeld heeft. In de energierapportage kun je hier mee over lezen bij 'Nieuwsberichten'.


Bij het onderdeel gas zie je een kaart van Europa met daarop de actuele gasvoorraad per land. Achter de schermen werken we aan een dataplatform waarop allerlei data worden verzameld van vraag, productie, opslag, transport, capaciteit, weer, prijzen, et cetera.


Deze data worden verrijkt door slimme combinaties en goede analyses. De verwachting is dat we het platform voor de zomer lanceren. Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Stratergy energierapportage 2022-01
.pdf
Download PDF • 922KB

646 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page