LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Winter is coming...

Ook degenen die nog nooit een aflevering van Game of Thrones hebben gezien, begrijpen de dreiging die deze drie woorden met zich meebrengen. We hebben een paar dagen iets kouder weer en de prijzen schieten omhoog.


Gelukkig krijgen we allemaal € 190,- compensatie in november en december en het zal mij niet verbazen wanneer we die ook in januari, februari en maart krijgen.


Want de snelheid waarmee dit kabinet besluiten tot uitvoering brengt, is ongekend laag. Er wordt wel te pas en te onpas van alles geroepen, maar zonder enig idee dat dan uitgevoerd moet worden.


Inmiddels lopen de prijzen dus weer op. En om ons heen sluiten allerlei landen allerlei deals met andere landen. Zoals China met Qatar. En daar vinden we natuurlijk iets van. We vinden iets van China (neem nu eens positie in tegen Putin) en we vinden iets van Qatar (doen we een One Love-armband om of doen we een speldje op).


Maar Duitsland, wél met One Love-armband om, sluit gewoon een vijftienjarige gasleveringsdeal met Qatar. Net als China, die het zelfs voor zevenentwintig jaar doet.


Ondertussen mikt onze minister Jetten nog steeds op een gezamenlijke EU-gasinkoop die 10% tot 15% van het EU-gasverbruik moet voorzien.


Eerder dit jaar (augustus) ging Macron op eigen houtje naar Algerije om via ENGIE een gasdeal te sluiten en nog eerder (april) deed Italië dat ook al via ENI.


Dus Duitsland, Italië en Frankrijk sluiten allen deals voor eigen parochie. En wij, zoals altijd het braafste jongetje van de klas, sluiten vooral bedrijven. En wachten op een EU-deal…


Deze winter hoeven we ons gelukkig geen zorgen te maken. De voorraadniveaus zijn dankzij het milde weer nog boven de 90% en voor de kusten drijven meer dan voldoende LNG-schepen. Enerzijds te wachten om te kunnen lossen (iets met regassificatiecapaciteit) en anderzijds te wachten op prijsstijgingen om nog meer te verdienen. We modderen lekker voort.


De zorgen zitten vooral bij de winter van volgend jaar. Daarover lees je zowel in deze energierapportage maar ook in het interview dat Aegon eerder deze maand met mij heeft gehouden. De link naar dat interview vind je in de energierapportage. Die kun je hieronder downloaden.


Stratergy energierapportage 2022-11
.pdf
Download PDF • 1.10MB

780 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page