LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Wind duwt elektriciteitsprijs omlaag en verdienmodel batterijen in de rug

De gemiddelde day-ahead-prijs op de EPEX-Spot eindigde vorig jaar op € 102,96 per MWh, een all-time-high. De hoogste prijs werd betaald op 21 december tussen vijf en zes uur ’s middags. In dat uur kostte een megawattuur € 620,-.


Nog geen twee weken later zijn er negatieve uurprijzen op de day-ahead-markt. Vannacht, 3 januari 2022, was de elektriciteitsprijs tussen één en vijf uur ’s nachts negatief. Op de groothandelsmarkt kreeg men in die uren geld toe om elektriciteit te verbruiken. Het produceren en aan het net leveren van elektriciteit kostte in die uren geld. De oorzaak? Eindelijk weer eens wat wind.


Negatieve uurprijzen komen sneller dan voorheen

Dit jaar komen negatieve uurprijzen eerder voor dan vorige jaren. In 2021 noteerden de eerste negatieve uurprijzen op 7 februari, in 2020 noteerden de eerste negatieve uurprijzen op 16 februari. Dit terwijl de uurprijzen destijds veel lager waren dan nu. Inclusief de eerste dag met negatieve uurprijzen, was de gemiddelde prijs tot en met de dag met negatieve uurprijzen in 2020 € 36,90 per MWh, in 2021 € 53,20 per MWh en dit jaar zelfs € 81,41 per MWh.


In 2020 waren er in de eerste drie maanden maar vier dagen met negatieve prijzen, waarvan dus geen één in januari, en in 2021 waren het er al zes. Eveneens zonder een negatieve uurprijs in januari. Dit jaar hebben we in januari al negatieve uurprijzen terwijl de gemiddelde prijs ruim twee keer hoger is dan in 2020 en ruim anderhalf keer hoger dan in 2021. In 2020 waren er 22 dagen met samen 97 uren met negatieve prijzen. In 2021 waren in totaal 17 dagen met samen 70 uren met negatieve prijzen.


Dit jaar hebben we op de derde dag van het jaar al negatieve uurprijzen. Ruim een maand eerder dan in de vorige twee jaren. Ook dit jaar gaat het, net als in de twee vorige jaren, om negatieve prijzen in de nachtelijke uren. In 2020 was de oorzaak storm Dennis, in 2021 storm Darcy en dit jaar een storm die geen naam mag hebben.


Frappant is dat zowel dit jaar als 2020 de storm gepaard ging met recordhoge temperaturen terwijl het in 2021 juist een sneeuwstorm betrof. Het weer wordt steeds extremer en wisselvalliger.


Opgesteld vermogen windenergie verdubbelt komende jaren

Het opgesteld vermogen aan windenergie neemt ieder jaar toe. Volgens CertiQ (uitgever van de Garanties van Oorsprong (GvO) en onderdeel van Tennet, de landelijke netbeheerder) was het opgesteld vermogen aan windenergie per 1 januari 2020 4,38 GW, per 1 januari 2021 6,52 GW en per 1 december 2021 inmiddels 7,5 GW. Het opgesteld (en door CertiQ geregistreerd) vermogen windenergie is in nog geen twee jaar tijd dus al bijna verdubbeld. Dit verklaart voor een groot deel het steeds eerder in het jaar noteren van negatieve uurprijzen.


Tot en met 2029 komen er nog tien wind-op-zee-kavels bij met samen ongeveer 8,2 GW aan opgesteld vermogen. Het betreffen drie windparken op 18,5 km uit de kust van Zuid-Holland en Noord-Holland. Van 2024 tot en met 2030 volgen windparken ver op zee ten westen en noorden van ons land in (delen van) de windenergiegebieden Hollandse Kust (west), ten noorden van de Waddeneilanden en IJmuiden Ver.

Als alle kavels doorgaan, verdubbelt het opgesteld vermogen aan windenergie in de komende jaren tot 2030. Deze ontwikkeling zal een behoorlijke impact hebben op de groothandelsprijzen op de day-ahead-markt, de intraday-markt en de onbalansmarkten. Steeds vaker zullen nacht- en weekenduren negatieve prijzen noteren.


Flexibiliteit wordt steeds belangrijker

De roep om flexibiliteit neemt hierdoor steeds meer toe en het verdienmodel van batterijen wordt almaar beter. Als gevolg van de toename van duurzame energieproductie zien we de prijzen voor regelvermogen stijgen. Batterijen kunnen hiervan profiteren in de vorm van (grotendeels gegarandeerde) inkomsten voor het aanbieden van regelvermogen.


Het laden en ontladen op basis van day-ahead-uurprijzen wordt ook steeds aantrekkelijker. Dit is te danken aan de steeds verder toenemende spread tussen de ochtend- en avondpiekuren. Dit wordt veroorzaakt doordat 's nachts veel duurzame elektriciteit wordt opgewekt met windenergie en overdag steeds meer duurzame elektriciteit wordt opgewekt met zonne-energie. Je kunt hier meer over lezen in mijn eerdere column "batterijen worden steeds meer geld waard".

1.273 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page