LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Energierapportage oktober letterlijk online

De energierapportage oktober staat weer online!


Dat staat ie overigens iedere dag. Je vindt hem hier: https://profiteia.io/#/reports/outlook

Je moet wel even een gratis account aanmaken en dan kun je hem dagelijks bekijken. Je ziet dan alle ontwikkelingen maar mist mijn toelichting.


Door extreme drukte (trainingen, lezingen en een paar consultancyklussen (veel grote batterijprojecten, wat PPA’s en hier en daar een verduurzamingsproject) sla ik de PDF-versie dit keer over. Je moet het met de online rapportage doen.


Maar niet getreurd, hier ook de ‘normale’ toelichting, maar dit keer per e-mail. De grafieken moet je er dus wel even online bij halen.


En als je dat toch doet, kijk dan ook even naar de batterijrapportage: https://profiteia.io/#/reports/batteries. Dit is de rapportage die ik altijd gebruik in de training verdienmodellen batterijen.


Je kunt ook een kijkje nemen bij de batterijsimulatie: https://profiteia.io/#/reports/battery-simulation. Hier vind je alle relevante informatie voor een batterij voor één dag die je zelf kun kiezen met de kalender. Superhandig. Binnenkort zitten deze achter een betaalmuur, maar nu kun je dus nog gratis even meekijken. Wil je op de hoogte blijven hierover, meld je dan aan voor de nieuwsbrief op https://profiteia.io/#/


Terug naar de energierapportage.


Gas

De spotprijs (frontmonth) gas is afgelopen maand hard opgelopen, van € 39,34 per MWh op 2 oktober naar € 53,98 per MWh op 13 oktober. Inmiddels is de frontmonth prijs iets gedaald naar € 47,76 per MWh op het moment van schrijven.


De gasvoorraden zitten nog steeds op hoogste niveau ooit. Onderstaande afbeelding kun je zelf ook downloaden vanuit de energierapportage. Sterker nog: je kunt zelfs de onderliggende data downloaden en zelf bewerken.

De spotprijs (frontmonth) gas is afgelopen maand hard opgelopen, van € 39,34 per MWh op 2 oktober naar € 53,98 per MWh op 13 oktober. Inmiddels is de frontmonth prijs iets gedaald naar € 47,76 per MWh op het moment van schrijven.

De forwardprijzen hebben dezelfde periode van stijging en daling laten zien. Voor de kalenderjaren 2025 en 2026 zit de gasprijs alweer onder het niveau van begin vorige maand. Alleen 2024 is nu nog ongeveer 7% hoger dan begin vorige maand.

De kortetermijnverwachtingen voor de gasprijs zijn in grote mate afhankelijk van komende winter. We zien in ieder geval dat ons gasverbruik afgelopen drie maanden (augustus, september, oktober) bij elkaar al 16% hoger is dan in dezelfde maanden vorig jaar (toen de gasprijs veel hoger was). Een ouderwetse winter kan zomaar voor oplopende prijzen zorgen door nervositeit. Onze gasvoorraden zitten namelijk ramvol én we (Europa) hebben meerdere LNG-tankers voor de kusten als drijvende voorraad.


Kolen

Bij de kolenprijzen zien we hetzelfde beeld als bij de gasprijzen: een forse stijging in oktober maar de prijzen zijn nu weer op het niveau van begin oktober.


Emissierechten

De prijs voor emissierechten is hard gedaald. De frontmonthprijs is zelfs ruim onder de € 80,- per ton gedoken en daarmee door de bodem van afgelopen maanden. Ook de forwardprijzen voor 2024, 2025 en 2026 zijn stevig gedaald. 2026 zit nu onder de € 90,- per ton. Oorzaak voor de lagere prijzen zijn het milde weer en relatief veel wind. Hierdoor is minder gas nodig voor verwarmen en het opwekken van elektriciteit waardoor ook minder CO2-rechten nodig zijn.


Elektriciteit

Dankzij de hoge correlatie tussen de gas- en elektriciteitsprijzen, zien we bij de forwardprijzen elektriciteit nagenoeg dezelfde ontwikkeling als bij de forwardprijzen elektriciteit.


Hieronder zie je de ontwikkeling van de forwardprijzen 2024, 2025 en 2026. Ook deze grafiek kun je downloaden van de site.

Hieronder zie je de combinatie van de spotprijzen elektriciteit (EPEX-Spot day ahead) en van gas (LEBA).

Deze grafiek komt uit het deel van ons platform Profiteia waar je zelf je grafieken kunt samenstellen op basis van alle data die wij in ons platform hebben zitten (productie, verbruik, voorraden, prijzen, weer, et cetera).


De impact van het weer wordt almaar duidelijker in de ontwikkeling van zowel de spot- als de onbalansprijzen. Veel wind- en zonne-energie leidt tot lage en negatieve prijzen. De afbeeldingen hieronder, waarin de uurprijzen elektriciteit van verschillende dagen zijn weergegeven, geven dan ook een kijkje in de toekomst.


Balancering en onbalans

Het is een bizarre week.


Op 31 oktober heeft de landelijke netbeheerder TenneT voor het eerst in haar 25-jarig bestaan noodvermogen afgeroepen op één dag voor zowel op- als afregelen. Het is al sinds 2021 duidelijk dat die dag eraan zat te komen en nu is het eindelijk gebeurd.

Vandaag, vanmiddag tussen 16:00 en 20:00, zijn de vergoedingen voor de FCR, de balanceringsmarkt om het net op en rond de 50 hertz te houden, extreem hoog.

Voor de vier uur tussen 16:00 en 20:00 betaalt TenneT € 77.777,- per MW. In totaal is 34 MW gecontracteerd, de rekening bedraagt dus ruim € 2,6 miljoen. Ter vergelijking, normaal zijn de kosten voor dit blok een paar duizend euro, afhankelijk van gematcht volume en de gematchte prijs.


Hieronder zie je de geboden volumes en prijzen van gisteren en vandaag. Hiermee wordt duidelijk hoe extreem dit is.

Voor de duidelijkheid: vanochtend om 8:00 zijn de FCR-biedingen voor morgen gedaan. Voor de periode van 16:00 tot 20:00 is 46 MW gematcht. De hoogste prijs is € 32 per MW en door het poolsysteem waar Nederland aan deelneemt, krijgen alle gematchte partijen zelfs € 78,40 per MW. De totale kosten voor TenneT in dat uur: € 3.606,40.


Hieronder zie je het effect van de gematchte bieding.

Tot en met gisteren had je met 1 MW en 100% gematchte biedingen circa € 90.000 inkomsten gegenereerd op de FCR. Door de extreem hoge prijs vandaag, is dit nu al opgelopen naar € 169.000.


De vraag is nu of de Autoriteit Consument & Markt hier nog iets aan gaat doen en of mannen als Henri Bontenbal en Silvio Erkens hier nu Kamervragen over gaan stellen.


1.164 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page